Hong Kong

Till slut var det dags för vårt sista stop för denna resa: Hong Kong. Intrycken kan bäst sammanfattas: MYCKET MÄNNISKOR. Wikipedia skriver också att ”Hong Kong is one of the most densely populated areas in the world” Vart man än går, så känns det som om det precis varit utsläpp från en konsert eller stor fotbollsmatch.  Gång är således både tids- och tålamodskrävande.

Hong Kong är också staden som aldrig sover. Det händer saker konstant. När vi i morse klockan 4.45 tog taxin till flygplatsen var gatorna redan fulla av kineser som packade upp varor till morgenens fruktmarknad. Sent igårkväll gick vi på nattmarknad. Där myllrade det av människor som letade efter nya ägodelar bland kinapinnar, klockor, buddastatyer och fejkade märkesvaror.

Har man istället lust att finna de vackra blomsterarrangemang, en liten sångfågel eller en guldfisk, ja då finns det marknader och gator avsedda för detta. Hong Kong gillar tematiska uppdelningar.

Hong Kong är också staden som är delad i två. Den ena delen (Hong Kong Island) är präglad av det brittiska imperiet. Här finns det fina bilar, moderna höghus och dyra affärer. Den andra delen (Kowloon) är märkbart fattigare och av lukterna att döma (matos, torkad fisk osv) ännu mer kinesiskt. Trots historien som brittisk koloni och trots att engelska fortfarande är ett officiellt språk, är det idag nästan uteslutande kineser på gatorna; och engelskakunskaperna är häpnadsväckande dåliga.

Att hitta fram till vårt boende blev därför en näst intill omöjlig uppgift. Uppgiven gick Daniel till slut på en stor restaurang med åtminstone 10-15 anställda och frågade om någon av dem kunde någon engelska. Efter att högljutt ha fått bekräftat (på kinesiska) att ingen av de anställda kunde ett ord engelska, kom det fram en stolt äldre man som hade studerat i London. (att han hade studerat i London var komiskt nog en av de få sakerna Daniel förstod, då mannen nog blivit lite rostig sedan London). Emellertid lyckades Daniel få fram budskapet och mannen förde oss gladeligen till vårt ”guesthouse” . Boendet var det billigaste under hela resan. Dessvärre förstod vi  snart varför…

Vi har spenderat vår tid med att insupa atmosfären, tagit vilostunder på Starbucks, hälsa på hos Ikea, tagit oss till en utkiksplats över staden (the Peak, mycket exklusivt område att bo i), varit på Hong Kongs Madame Tussauds, gått på de tidigare nämnda marknaderna med mera.

Emellertid har vi nu, efter fyra dagar, fått nog. De fräna dofterna (som etsat sig in i kläderna), det ständiga kämpandet för en lyckad tiometersförflyttning på gatan och det eviga gloendet. Kanske blir det sistnämnda extra påtagligt då en i sällskapet uppmäter 202 centimeter (något få kineser kan ståta med).

Dock är vi nu fast i Hong Kong. Snökaoset i Europa har än så länge orsakat att planet till London är försenat med sex timmar, men om vi verkligen lyfter idag vet ingen. De som skulle rest till London i förrgår är fortfarande här. Vi håller er uppdaterade hursomhelst. Håll tummarna så länge!

Här nedan kommer Hong Kong i bilder
/Ulrika (med en del faktainslag från Daniel:))

 

Annons

Om Gustaf, Ulrika och Daniel (på ett hörn)

Vi ska ut i världen en stund. Härifrån kommer ni att kunna följa oss om ni vill.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s